Fritule
Fritule su tradicionalna istarska slastica koja se radi u božićno vrijeme. Napravljene su od tijesta brzo prženog u ulju što im daje okrugli izgled. Tradicionalne fritule su aromatizirane rumom i koricom limuna, nekad sadrže grožđice te su posipane šećerom u prahu. Ljeti ih možete kupiti na štandovima, prelivene bijelom čokoladom ili Nutellom. Prava istarska nona (baka) vam nikada neće dati pravi recept za njih, ali mi smo uspjeli ušuljati nekoliko recepata kako biste ih probali napraviti kod kuće.
Trebati će vam:
4 decilitra jogurta
2 jaja
2 vanilin šećer
malo soli
2 žličice šećera
20 žlica glatkog brašna
1 prašak za pecivo
1 žlica ruma
ulje za prženje
limunova korica
grožđice
1. Pomiješajte sve sastojke da dobijete glatku smjesu.
2. Smjesu vaditi s dvije žlice i pržiti na vrućem ulju. Ulje ne smije biti prevruće.
3. Čim poprime zlatnu boju, što će biti brzo, okrenite ih na drugu stranu i pustite da se prže do kraja.
4. Izvadite ih u zdjelu, u koju možete staviti papirnati ubrus, da upije višak ulja.
5. Pospite ih šećerom!
Fritule
Fritule su tradicionalna istarska slastica koja se radi u božićno vrijeme. Napravljene su od tijesta brzo prženog u ulju što im daje okrugli izgled. Tradicionalne fritule su aromatizirane rumom i koricom limuna, nekad sadrže grožđice te su posipane šećerom u prahu. Ljeti ih možete kupiti na štandovima, prelivene bijelom čokoladom ili Nutellom. Prava istarska nona (baka) vam nikada neće dati pravi recept za njih, ali mi smo uspjeli ušuljati nekoliko recepata kako biste ih probali napraviti kod kuće.
Trebati će vam:
4 decilitra jogurta
2 jaja
2 vanilin šećer
malo soli
2 žličice šećera
20 žlica glatkog brašna
1 prašak za pecivo
1 žlica ruma
ulje za prženje
limunova korica
grožđice
1. Pomiješajte sve sastojke da dobijete glatku smjesu.
2. Smjesu vaditi s dvije žlice i pržiti na vrućem ulju. Ulje ne smije biti prevruće.
3. Čim poprime zlatnu boju, što će biti brzo, okrenite ih na drugu stranu i pustite da se prže do kraja.
4. Izvadite ih u zdjelu, u koju možete staviti papirnati ubrus, da upije višak ulja.
5. Pospite ih šećerom!
Biškoti - Istarski kolačići
Ništa se ne može usporediti s mirisom svježe pečenih kolačića za Božić. Recept koji želimo podijeliti s vama zove se Biškoti. Ovi istarski kolačići su mali i vrlo jednostavni za napraviti. Kada su ispečeni, mogu ostati u kutiji do 4 tjedana, ako ih jako dobro sakrijete. :-)
Trebat će vam:
400 g brašna
200 g maslaca
150 g šećera
1 vanilin šećer
1 prašak za pecivo
1 jaje
prstohvat soli
1 žlica vode
1. Margarin koji nije skroz omekšao narežite na kockice da se lakše umiješa u tijesto
2. Sve zajedno pomiješajte. Margarin, šećer, brašno, vanilin šećer, prašak za pecivo i jaja.
3. Oblikujte elastično tijesto i počnite ga oblikovati.
4. Prilikom rada s tijestom koristite brašno kako vam se tijesto ne bi lijepilo za ruke ili kalupe.
5. Pecite na 180°C 10 minuta i uživajte.
Biškoti - Istarski kolačići
Ništa se ne može usporediti s mirisom svježe pečenih kolačića za Božić. Recept koji želimo podijeliti s vama zove se Biškoti. Ovi istarski kolačići su mali i vrlo jednostavni za napraviti. Kada su ispečeni, mogu ostati u kutiji do 4 tjedana, ako ih jako dobro sakrijete. :-)
Trebat će vam:
400 g brašna
200 g maslaca
150 g šećera
1 vanilin šećer
1 prašak za pecivo
1 jaje
prstohvat soli
1 žlica vode
1. Margarin koji nije skroz omekšao narežite na kockice da se lakše umiješa u tijesto
2. Sve zajedno pomiješajte. Margarin, šećer, brašno, vanilin šećer, prašak za pecivo i jaja.
3. Oblikujte elastično tijesto i počnite ga oblikovati.
4. Prilikom rada s tijestom koristite brašno kako vam se tijesto ne bi lijepilo za ruke ili kalupe.
5. Pecite na 180°C 10 minuta i uživajte.
Božićni panj
Većina kuća u Istri je imala ognjište i ono je imalo posebno značenje u božićno vrijeme. Ne samo da je davao posebnu toplinu i ugođaj nego je služio i za paljenje božićnog panja. Na Božić bi se u kuću donosilo veliko drvo i palilo ga. Panj ne treba gorjeti nego tinjati i ne smije se gasiti do Bogojavljenja (Tri sveta kralja) jer simbolizira vatru koja je grijala djetešca Isusa koji mu je doveo Tri kralja.
Božićni panj
Većina kuća u Istri je imala ognjište i ono je imalo posebno značenje u božićno vrijeme. Ne samo da je davao posebnu toplinu i ugođaj nego je služio i za paljenje božićnog panja. Na Božić bi se u kuću donosilo veliko drvo i palilo ga. Panj ne treba gorjeti nego tinjati i ne smije se gasiti do Bogojavljenja (Tri sveta kralja) jer simbolizira vatru koja je grijala djetešca Isusa koji mu je doveo Tri kralja.
Božićno pjevanje
Još jedna istarska božićna tradicija je božićno pjevanje. Ova tradicija je uglavnom izumrla i njeguje se samo u malim gradovima Kaldir i Gologorica. Obično su muškarci ti koji kolendaju, idu od kuće do kuće u svom susjedstvu i pjevaju božićne pjesme. Domaćin ih poziva u svoj dom i nudi im hranu, vino i darove. Ova tradicija je karakteristična za razdoblje između Božića i Bogojavljenja, posebno na Badnjak i Novu godinu.
Božićno pjevanje
Još jedna istarska božićna tradicija je božićno pjevanje. Ova tradicija je uglavnom izumrla i njeguje se samo u malim gradovima Kaldir i Gologorica. Obično su muškarci ti koji kolendaju, idu od kuće do kuće u svom susjedstvu i pjevaju božićne pjesme. Domaćin ih poziva u svoj dom i nudi im hranu, vino i darove. Ova tradicija je karakteristična za razdoblje između Božića i Bogojavljenja, posebno na Badnjak i Novu godinu.